Wat is inductie? Betekenis en meer.

8 minuten lezen
inductie betekenis

Inductie is een natuurkundig verschijnsel. Dit verschijnsel ontstaat wanneer elektrische spanning over een geleider wordt opgewekt. De geleider moet zich bevinden in een veranderend magnetisch veld of moet zich in een magnetisch veld bewegen. In het verleden werd het woord inductie ook welk gebruikt voor magnetische fluxdichtheid. Generatoren en transformatoren zijn voornamelijk gebaseerd op het principe van inductie. Elektriciteitsgeneratoren werken op het principe van inductie. De ontdekking van inductie wordt toegekend aan Michael Faraday. Hij onderzocht in het jaar 1831 de werking van een elektromagneet. Stroom kan een magneetveld opwekken. Faraday probeerde dit proces om te keren. Hij probeerde met een magneetveld stoom op te wekken. Hierdoor ontstond de wet van Faraday. Deze wet houdt kwalitatief in dat een veranderend magneetveld elektriciteit kan opwekken.

Koken met een inductiekookplaat

Tegenwoordig is het woord inductie vooral bekend van inductie koken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een inductiekookplaat. Deze kookplaat is gebaseerd op inductieverhitting. De pannen die hiervoor gebruikt worden moeten magnetisch zijn of er moet magnetiseerbaar materiaal in zijn verwerkt. De elektrische spoelen in een inductiekookplaat genereren onder de magnetische pan een magnetisch veld. Dit magnetisch veld heeft een tussen de 25 en 100 kilohertz. Dit zorgt voor een wervelstroom die door de bodem van de pan loopt. De weerstand van de bodem van de pan zorgt er voor dat de elektrische wervelstroom wordt omgezet in hitte. De pan wordt door deze inductie rechtstreeks verhit. Hierdoor wordt energieverlies zoveel mogelijk beperkt. Bij andere kooksystemen zoals een gasfornuis zorgt de gaspit er voor dat er ook warmte wordt afgegeven aan de omgeving van de pan. Dit is verloren warmte. Een inductiekookplaat heeft meestal krachtstroom nodig om voldoende elektriciteit in warmte om te kunnen zetten. Een erkend installateur kan er voor zorgen dat er krachtstroom geleverd kan worden aan de inductiekookplaat.

Voordelen van inductiekoken

De voordelen van koken op gas zijn voor het grootste deel ook van toepassing op inductie koken. Vooral de snelheid waarmee een verandering van vermogen de pan ‘bereikt’ is net zo snel bij inductie als bij koken op gas. Maar inductie koken heeft meer voordelen dan koken op gas, want net als bij de keramische kookplaat speelt ook bij inductie koken het feit dat de plaat volledig vlak is een grote rol. Je kunt deze dus eenvoudig schoonmaken na gebruik, zonder randjes, gaatjes of kiertjes. En bovendien, omdat de kookplaat zelf niet wordt verhit (zoals bij de keramische kookplaat) brandt voedsel en vuil veel minder snel in in de kookplaat. En ook bij de inductie kookplaat worden de kookzones bediend met tiptoetsen, of sliders, en ook zijn vrijwel altijd de ingestelde standen en temperaturen zichtbaar op een display. Daarnaast kunnen pannen op de inductiekookplaat vaak worden ingesteld op een temperatuur, dus je kunt aangeven dat de pan 100 graden moet worden, en dan voor bijvoorbeeld vijf minuten, en daarna vanzelf afslaan. Handig, bijvoorbeeld als je hard- of zacht gekookte eitjes wilt.

Over pannen gesproken: voor inductie koken zijn dus lang niet altijd nieuwe pannen nodig, want er vindt geen overdracht van warmte plaats van plaat naar pan. Bij inductie koken hoeft de panbodem dus ook niet volledig vlak te zijn, zoals dat bij de keramische kookplaat wel is. Als de pan magnetiseerbaar is, dan werkt hij op inductie. Bovendien doordat de warmte in de pan wordt opgewekt en niet in de kookplaat, zoals bij een keramische kookplaat, of onder de pan, zoals bij koken op gas, waarbij een deel van de warmte de pan nooit bereikt, is koken op inductie veel efficiënter dan zowel koken op gas als koken op een keramische kookplaat.

Maar er zijn meer functies die praktisch zijn aan inductiekookplaten, denk bijvoorbeeld aan kookwekkers per kookzone, koppelbare flexzones. Je kunt van twee kleinere zones één grote kookzone maken die je als één zone bedient, pangrootteherkenning, waarbij de kookzone de grootte van de pan detecteert en de zone aanpast aan de pan. Inductiekookplaten zijn verkrijgbaar in éénpits, tweepits, vierpits, vijfpits en groter, inbouw van 50 tot 90 cm of groter, vrijstaand en als inductiefornuis met oven, zo zijn er meer functies die uniek zijn voor een inductie kookplaat.

Nadelen van koken op inductie

Zoals je in de voorgaande paragraaf kan lezen, heeft inductie koken veruit de meest voordelen vergeleken met zowel koken op gas als keramisch koken. Toch zijn er ook nadelen aan deze vorm van koken. Het grootste nadeel is dat ook deze kookplaat aangesloten dient te worden op een stopcontact, en hoewel er zeker inductiekookplaten beschikbaar zijn die worden aangesloten op een gewoon, 2-polig geaard stopcontact, wordt het merendeel aangesloten op een Perilex stekker met 2-fasen kookgroep of 3-fasen krachtgroep, en dat moet je of in de keuken beschikbaar hebben of laten aanleggen en dat heeft zijn prijs. Ook is het voor mensen met een elektrische prothese of pacemaker raadzaam bij een medisch specialist na te gaan of inductie koken voor hen verstandig is, het magnetisch veld van de inductie kookplaat kan mogelijk de werking van deze medische hulpmiddelen verstoren.

Conclusie

Koken op gas is vertrouwd en heeft een aantal andere voordelen, zoals de directe invloed die je hebt op de temperatuur van de pan. Inductie koken is modern en heeft veruit de meeste voordelen vergeleken met zowel koken op gas als keramisch koken; het is efficiënter/zuiniger, je hebt ook directe invloed op de temperatuur, de plaat is gemakkelijk te reinigen en de mogelijkheden en speciale functies op de kookplaat zijn zeer uitgebreid. Keramisch koken heeft enkele voordelen, maar vooral nadelen vergeleken met koken op gas en ook vergeleken met koken op inductie. Het grootste verschil tussen inductie en keramisch: beide kookplaten zien er hetzelfde uit, maar de techniek is fundamenteel verschillend, en dit verschil in techniek biedt enkele voordelen en enkele nadelen aan beide kookplaten. Het grootste nadeel van een inductiekookplaat; de stroom die nodig is voor de aansluiting, is er ook bij de keramische kookplaat, maar de keramische kookplaat heeft naast dit nog veel meer nadelen die je bij koken op inductie niet hebt.