Wat zijn de verschillen tussen een keramische en een inductiekookplaat?

8 minuten lezen
verschil keramische en inductie kookplaat

Meer en meer Europese landen gaan stappen van gas af. Dit betekent dat we ook anders gaan koken. Het beste alternatief voor koken op gas is inductie, maar veel mensen denken bij elektrisch koken aan een klassiek of keramisch kookvuur. Zo’n kookplaat in vakantiehuizen die uren nodig heeft om op te warmen. Wat is het verschil tussen deze methoden van elektrisch koken en wat zijn de voor- en nadelen? We hebben een overzicht gemaakt!

Hoe werkt een keramische kookplaat

Keramiek is een materiaal dat geen metaal, maar ook geen polymeer is. Voorbeelden van dit soort materiaal zijn aardewerk, steengoed en porselein, glas en diamanten. Bij een keramische kookplaat is er sprake van een glasplaat. Bij deze vorm van koken wordt de pan verwarmd door een dikke glasplaat met verwarmingselementen erin. Het werkt in principe hetzelfde als elektrisch koken, alleen heeft een keramische kookplaat er een extra glasplaat bovenop. De lijnen van de te koken zones zijn in lijnen aangegeven. Je draait aan de knop en de elementen gloeien rood op. Dit komt doordat een gloeispiraal de kookplaat verwarmd.

Verschillen met andere kookmogelijkheden

De goedkoopste manier is koken op gas. Bij elektrisch koken gaat namelijk veel energie verloren. Als er gekeken wordt naar de aanschafprijs zijn keramische en inductieplaten duurder dan gas. Een keramische kookplaat zelf is goedkoper in aanschaf dan inductie. Daarentegen is inductie weer goedkoper in gebruik. Het verschil tussen inductie en keramisch? Inductie werkt met een magnetisch veld. Dit zorgt ervoor dat de pan snel warm wordt. Hierbij is de magneet zelf geen warmtebron, maar wordt door de combinatie van de magneet en de pan de warmte veroorzaakt.

Wat zijn de voor- en nadelen van keramisch koken

Het is een van de duurdere vormen in aanschaf, doordat er nog extra aanpassingen in de meterkast gedaan moeten worden. Deze kookplaat moet bijvoorbeeld een aparte groep hebben, omdat er relatief veel stroom wordt gebruikt bij het koken op de plaat. Bij een dergelijke kookplaat duurt het namelijk langer voordat deze snel is opgewarmd of afgekoeld. Dit brengt bovendien meer risico’s met zich mee, omdat niet altijd te zien is dat de plaat nog warm is. Als je hier niet op verdacht bent, kan dit brandwonden tot gevolg hebben. Het voordeel is dat een keramische kookplaat, door het gladde oppervlak, gemakkelijk schoon te maken is. Het heeft geen rare oppervlakken, waardoor het ook hygiënischer is dan koken op gas. Het tweede voordeel is dat een keramische kookplaat langer meegaat dan andere kookmogelijkheden. Deze gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Bij inductie wordt niet de kookplaat opgewarmd, maar alleen de bodem van de pan. Dat gebeurt via een magnetisch veld dat wordt opgewekt door de samenwerking tussen de pan en een inductiespoel. Je ziet bij een inductiekookplaat dan ook geen roodgloeiende kookzones. Zonder pan gaat de inductie kookplaat ook niet aan, dus zonder pan geen warmte! Dit zorgt ervoor dat een inductiekookplaat heel energiezuinig en veilig is. 

Gebruik de juiste pannen

Vergeet niet om pannen aan te schaffen die geschikt zijn voor keramisch koken, deze dienen zo vlak en glad mogelijk te zijn. Gebruik geen pannen die al eerder zijn gebruikt op een gasfornuis. Deze pannen zijn namelijk al vervormd de ongelijke temperatuur van een gasvlam. Gebruik je toch een dergelijke pan, dan zal niet op een gelijkmatige manier verwarmd worden, waardoor het langer duurt voordat de pan warm is. Dit kost op den duur ook meer energie. Dit geld kun je ook investeren in goede pannen.

Hoe maak ik mijn kookplaat schoon?

Keramische kookplaten hebben een bovenlaag van glas. Hierdoor is de kookplaat gevoeliger voor krassen. Gebruik geen vloeibare schuurmiddelen, schuursponsjes of zuurhoudende middelen, de glasplaat kan hierdoor beschadigen. Maak de kookplaat na elk gebruik schoon met een microvezeldoekje en een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Let er wel op de kookplaat voldoende is afgekoeld. Zorg dat je de kookplaat goed schoon maakt, anders blijven er strepen achter. Vlekken of aangebrande etensresten op de kookplaat? Hiervoor zijn speciale schrapers verkrijgbaar. Maak het vervolgens schoon met Glassex.

 KeramischInductie
VerwarmingHitte elementen verwarmen de keramische plaat. Het opwarmen van de keramische plaat duurt circa 2 minuten.  Een magnetisch veld warmt de bodem van de pan op. De pan wordt direct warm en je kunt direct beginnen met koken. 
SchoonhoudenHet beste is om te wachten tot je plaat helemaal is afgekoeld, voordat je er een doekje overheen haalt om eventueel aangebrande voedselresten eraf te halen.Je kunt bijna direct na het koken de kookplaat schoonmaken aangezien de kookplaat niet zo warm is geworden en dus sneller afkoelt.
KokenVaste kookzones die van tevoren zijn vastgesteld bij aanschaf. Het veranderen van de temperatuur kost meer tijd en er is dus een grotere kans dat eten overkookt of aanbrandt op de hete kookplaat.Kan volledig flexibele kookzones hebben, waardoor je overal op de plaat kunt koken. Tijdens het koken kun je makkelijk de temperatuur aanpassen. De kans dat eten overkookt is klein, wat ook gunstig is voor het schoonhouden van je kookplaat. 
VeiligheidHet duurt even voor de kookplaat is afgekoeld.Gaat niet vanzelf uit wanneer je er geen pan op hebt. Heeft niet altijd een kinderslot.De kookplaat wordt veel minder warm, omdat alleen de pan opgewarmd wordt.Gaat automatisch uit wanneer je de pan eraf haalt. Er zit (bijna) altijd een kinderslot op.  Als je een pacemaker hebt, is het wel aan te raden om even te overleggen over de magnetische velden met je dokter of/en technicus.
Gemiddeld energie verbruik Ongeveer 225 kWh per jaar Ongeveer 175 kWh per jaar 
PannenPannen moeten een volledig platte bodem hebben.Pannen moeten een (bijna) volledig platte bodem hebben.Je hoeft niet altijd nieuwe pannen te kopen, veel nieuwere pannen werken gewoon op inductie.Het is handig als de bodem van de pan wat dikker is zodat er zo efficiënt mogelijk gebruik kan worden gemaakt van de warmte.