Gas of inductie: Gebruik, kosten en meer vergeleken

8 minuten lezen
inductie of gas

De Inductie kookplaat bestaat al sinds de jaren tachtig, maar heeft de gaskookplaat nog niet als de meest gebruikte kooktechnologie kunnen overtreffen. Koken met een inductiekookplaat biedt echter veel voordelen en mogelijkheden. Welke mogelijkheden en voordelen zijn deze en wat moet je weten bij de keuze voor een nieuw type kookplaat? Dat en veel meer behandelen we in dit artikel.

Wat is inductie koken en hoe werkt het?

Inductie koken gebruikt elektriciteit als energiebron. Wat het echter zo uniek maakt, is dat er geen verwarmingselement in de kookplaat zit. In plaats daarvan wordt met behulp van spoelen een magnetisch veld boven de kookplaat opgewekt. Hierdoor ontstaat er een elektrische stroom in de pan of ketel die op de plaat staat. Deze stroom wordt door de weerstand van het materiaal onder in de ketel omgezet in warmte. En met deze warmte kook je dan je voedsel. Voorwaarde voor inductie is dat je pannen hiervoor geschikt moeten zijn. Als je gaat overschakelen naar een inductiekookplaat moet je in de meeste gevallen een nieuwe set pannen aanschaffen.

Wat zijn de grootste verschillen tussen koken op inductie en koken op gas?

De meningen verschillen over of koken op inductie nu juist voordelen of nadelen biedt vergeleken met koken op gas. Veel zaken zijn vergelijkbaar. Koken op inductie gaat sneller, vanwege de directe energieoverdracht. En net als bij gas reageert het kookproces heel snel op het hoger of lager zetten van de toegevoerde energie. Met een gaskookplaat kun je met meer precisie de hoeveelheid energie regelen. Visueel de vlam kunnen zien om te bepalen hoe hoog de pit staat kan een voordeel genoemd worden. Maar eigenlijk is dat vooral een kwestie van wennen. En dat geldt eigenlijk in het algemeen voor koken op inductie: in het begin is het even wennen en het kost enige tijd voordat je deze vorm van koken onder de knie hebt.

Het grootste nadeel aan inductie is dat wokken minder goed lukt. Dit komt doordat bij wokken een groot deel van het oppervlak van de wok tot een hoge temperatuur moet worden verhit. Met een inductieplaat krijg je dat niet goed voor elkaar. Om die reden zijn er ook extra grote inductiekookplaten waarbij er een grote wokbrander op gas geplaatst is.

Kost koken op inductie nu meer of minder?

Koken met inductie is koken met elektrische energie en dat staat bekend als duur. Terecht, want koken op inductie kost meer dan koken op gas. Maar het is wel zuiniger dan andere soorten kookplaten, zoals halogeen, elektrisch of keramiek. Dit komt doordat er geen warmte wordt gegenereerd in de kookplaat zelf, die met verlies naar de pan moet worden overgebracht. De kookplaat wekt het magnetische veld op waardoor warmte in de pan ontstaat. Dus al die warmte wordt precies gecreëerd waar jij het wilt: in de pan en vlak bij je eten. Zo gaat er weinig energie verloren en daarom kan koken op inductie nog steeds energie efficient worden genoemd. In de meeste gevallen energiezuiniger dan een gasfornuis.

Er is echter een verschil tussen energieverbruik en energiekosten. De prijs van gas is veel lager dan de prijs van elektriciteit waardoor een gasfornuis het goedkoopste blijft. Het is niet eenvoudig om exacte cijfers te bepalen over het prijsverschil tussen verschillende vormen van koken. Ook omdat het constant veranderd doordat energieprijzen kunnen schommelen. Gemiddeld verbruikt een gasfornuis ongeveer 37m3 gas en een inductiekookplaat ongeveer 160 kWh.

Koken op inductie is de meest veilige manier van koken

Koken op inductie is de veiligste vorm van koken die je kunt krijgen. In vergelijking met gas is het grootste voordeel dat er van een open vlam geen sprake is. Vooral voor mensen met kinderen is dat een groot pluspunt. De kans op letsel met het vuur is er niet en de kans op brandgevaar is weggenomen. Je zult je kind eerder met een inductiekookplaat aan de slag laten gaan dan met een gaskookplaat.

En vergeleken met andere elektrische kookplaten is een inductieplaat ook veiliger. Dit omdat het oppervlakte van de plaat zelf niet direct verwarmd wordt. De pan wordt verhit. Doordat de pan op de kookplaat staat, is er wel warmteoverdracht van de pan op het oppervlak. Maar het oppervlak is daardoor toch al veel minder heet. Ook zal het gebied rondom de pan bijna niet heet worden en loop je daar geen risico. Tot slot zal de hitte die in wel in de plaat is gekomen tijden het koken, snel weg zijn, nadat je de pan hebt weggehaald.

Een laatste punt waarin de inductiekookplaat ook veiliger is, zijn het gebrek aan de pannendragers. Een inductiekookplaat is een plat oppervlakte waar je de pan zo op kunt zetten. Bij een gaskookplaat moet de pan met meer beleid gecentreerd worden. Daarbij kan een pan van de dragers af schuiven door een onhandige beweging. Iets wat je bij een inductiekookplaat nooit zal overkomen.

Koken op inductie is hygiënisch en de plaat is makkelijk schoon te maken

Omdat de inductiekookplaat eigenlijk niet meer is dan een glazen plaat, is het schoonhouden ervan erg eenvoudig. Voor veel mensen is dat, naast de veiligheid, een belangrijke reden om voor inductie te kiezen. Vergeleken met een gaskookplaat met pannendragers, randjes, knoppen is dit een wereld van verschil. Kookt je eten onverhoopt eens over, dan koekt het niet vast aan de glazen plaat. Het bedieningspaneel is ook altijd  mooi weggewerkt onder het glas, zodat je dat gedeelte ook net zo gemakkelijk schoon maakt.

Doordat er geen vuur in de keuken brandt, heb je ook minder vervuiling in je keuken. Er komt namelijk geen roet vrij tijdens het koken. Dit is zo’n voordeel dat niet direct in het oog springt bij de keuze tussen gas of inductie. Maar je keuken blijft frisser bij inductie. En niet alleen de keuken zelf, maar ook de afzuigkap en het afvoerkanaal voor de lucht.

Conclusie

Of koken op inductie de betere keuze is, is een persoonlijke kwestie. Er zijn de nodige voor- en nadelen. En in hoeverre die doorslaggevend zijn is iets wat je zelf moet bepalen.