Inductiekookplaat schoonmaken, zo doe je dat

9 minuten lezen
inductie kookplaat schoonmaken

Als je een inductiekookplaat in de keuken hebt om op te koken, dan weet je één ding zeker: op een inductiekookplaat zie je sneller vuilresten en vlekken. Dit komt omdat een inductieplaat zo mooi glanst. Een inductiekookplaat schoonmaken zonder witte gloed achter te laten dat kan nogal een hele uitdaging zijn. In dit artikel vertellen we wat je moet doen, en wat je vooral niet moet doen bij het schoonmaken van jouw inductiekookplaat. Hoewel de meeste mensen het koken op een inductiekookplaat geweldig vinden, vinden sommigen het schoonmaken toch een beetje eng. Het is altijd zonde wanneer er krassen en andere onomkeerbare schade te zien is op je mooie inductiekookplaat. Maar toch moeten die vetvlekken, etensresten van die glasplaat af om de keuken écht schoon te doen ogen.

Is het schoonmaken van een inductiekookplaat nu gemakkelijk of moeilijk?

De meeste inductiekookplaten hebben een spiegelglad glanzend oppervlakte. Dat is bijzonder fraai om te zien, maar het heeft ook nadelen. Je ziet vlekken en vuilresten namelijk direct. Is dat in de praktijk echt het geval? Het feit dat je slechts één oppervlakte, zonder uitstekende delen, lastige randjes en andere vervelende zaken hebt, is een stuk belangrijker. Daarbij is het oppervlakte van een inductiekookplaat meestal gemaakt van een speciaal soort keramisch glas. De eigenschappen daarvan zijn min of meer vergelijkbaar met het antiaanbaklaagje van een keramische pan: het is zeer hard, bestand tegen extreme temperaturen, en niet erg vatbaar voor beschadiging door de meeste vloeistoffen. Bovendien heeft de techniek van inductie een erg groot voordeel: het is de panbodem die heet wordt, niet de kookplaat zelf. Althans, die wordt uiteindelijk wel warm, maar dan via de hitte van de pan. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een pan hebt die overkookt, de echt vervelende vervuiling vooral ontstaat rondom de pan.

Snelheid is je beste vriend

Dat gegeven is eigenlijk de sleutel tot succes. Als je zorgt dat je etensresten en dergelijke direct verwijdert, is de kans op hardnekkige vervuiling minimaal. En omdat je oppervlakkige resten al met één veeg van een schoonmaakdoekje kunt verwijderen, is dat vrijwel geen werk. Bovendien koelt de plaat meestal heel snel af, en wordt hij niet warm op pitten die je niet gebruikt. Je kunt een inductiekookplaat dus schoonmaken terwijl je aan het koken bent. Gebruik het liefste een microvezeldoek of eventueel een keukendoekje om de glasplaat droog te maken. Zo krijg je een streeploos resultaat.

Een ingebrande Inductie kookplaat schoonmaken

Als er toch hardnekkig vuil ontstaat, kun je dat het beste op een zo voorzichtig mogelijke manier verwijderen. In de keuken is het gebruikelijk om ingebrand vuil weg te schuren, maar met schuren kun je een inductiekookplaat niet schoonmaken. Tenminste: niet zonder ook een stukje van de kookplaat zelf mee te schuren. Daarmee riskeer je onherstelbare krassen. Gebruik dus een doekje, warm water en wat mild afwasmiddel, en vooral wat geduld. Lukt het dan nog steeds niet? Koop dan een schoonmaakmiddel dat specifiek voor inductiekookplaten is bedoeld.

Radeermessen en plaatschrapers

Eventueel kun je het vuil ook wegschrapen. Er bestaan speciale radeermessen of plaatschrapers om dat klusje te klaren. Veel fabrikanten raden ook aan om het daarmee te doen. Gebruik niet te veel kracht en houd het mesje onder een hoek van 45 tot 60 graden. Op die manier verwijder je de resten zonder krassen te maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Aangezien je nu dit artikel leest, is het waarschijnlijk al te laat om nog te voorkomen dat je kookplaat vies wordt. Maar tegelijkertijd is het nooit te laat om te voorkomen dat het de volgende keer weer verkeerd gaat. En hoewel je bij normaal gebruik natuurlijk niet kunt verwachten dat je fornuis altijd brandschoon blijft, is het wel degelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat het niet ál te vies wordt. Dat doe je onder andere door pas gaat koken als je kookplaat schoon is. En met een beetje extra aandacht voor spetterende pannen en bereidingen waarbij overkoken een risico is – rijst, pasta of aardappelen koken, bijvoorbeeld – zul je ontdekken dat het schoonmaken van je inductiekookplaat bijna altijd inderdaad zo gemakkelijk is als wordt beloofd.

Beter voorkomen dan genezen

Op internet en op andere plaatsen gaan de wildste verhalen over hoe je een Inductie kookplaat moet schoonmaken. De één zweert bij soda, de ander bij staalwol, en de derde vindt weer wat anders. Dat kan natuurlijk niet allemaal waar zijn. Als je kijkt wat fabrikanten zelf aanraden, is het misschien zelfs wel allemaal niet waar. Er zijn bijvoorbeeld gebruikershandleidingen die afraden om onverdund afwasmiddel, schuurmiddel, corrosieve reinigingsmiddelen en schuursponzen te gebruiken. Wat blijft er dan nog over? Nu is dat fabrikantenadvies wel erg voorzichtig, gezien de kwaliteiten van glaskeramische kookplaatoppervlaktes. Toch is het ook verstandig. Een paar minuutjes boenen met een doekje, wat warm water en verdund sop volstaat bijna altijd. Als je voor die kleine moeite een afsnijdroute kiest en direct de groots uitpakt met agressieve schoonmaakartikelen, loop je de kans dat je blijvende schade veroorzaakt – en dat is het meestal echt niet waard.

Samengevat

Wat wel doen?

  • Gebruik voor het schoonmaken van je inductiekookplaat een microvezeldoekje. Dit zijn zachte doekjes die geen krassen achterlaten op jouw kookplaat.
  • Het beste kan je jouw kookplaat elke dag even afnemen met warm water.
  • Liever toch schoonmaken met een sopje? Maak dan een mild sopje met afwasmiddel of een milde allesreiniger zonder citroen. Gebruik een microvezeldoekje dat je goed uitwringt, zodat je een vochtige doek overhoudt. Reinig daarna nog een keer met alleen water. Maar let op: gebruik afwasmiddel of allesreiniger nooit onverdund op je kookplaat.
  • Niet alleen de glasplaat is belangrijk om schoon te maken, vergeet ook vooral de rand van de kookplaat niet. Hier kan vuil zich gemakkelijk ophopen, en dat is natuurlijk niet smakelijk naast je eten. Ook de rand kan je afnemen met een sopje van afwasmiddel of een milde allesreiniger.
  • Bonus tip: wees altijd voorzichtig met het schoonmaken van je inductiekookplaat. Krassen krijg je namelijk niet meer uit de glazen kookplaat. Liever iets te voorzichtig, dan voor altijd een kras.

Wat niet doen?

  • Hardnekkige vlekken verwijderen met een schuursponsje? Liever niet. Schurende middelen kunnen krassen achterlaten op jouw kookplaat. Vermijd dus ook schurende schoonmaakmiddelen, zoals Cif.
  • Gebruikt voor het schoonmaken van je inductiekookplaat nooit soda. Dit zorgt voor onherstelbare verkleuringen.
  • Laat ook schoonmaakmiddelen met citroen liggen. Citroen is een bijtend zuur, wat jouw kookplaat kan beschadigen.
  • Te lang wachten met het schoonmaken van je inductiekookplaat is ook een echt no go. Het liefste verwijder je etensrestjes die uit de pan vallen meteen tijdens het koken (de oppervlakte waar de pan niet opstaat wordt toch niet heet). Laat het in elk geval niet aankoeken, dan krijg je het lastiger weg.