Wat is het symbool van geschikt voor inductie? Hoe herken je pannen die werken op inductie?

4 minuten lezen
wat is het symbool voor inductie? en hoe herken je een geschikte pan?

Met welke pannen kan je koken op inductie?

Om te kunnen koken op inductie hebben we goede, maar vooral de juiste pannen nodig, pannen die magnetiseerbaar zijn en dan vooral pannen met een dikke bodem waarin de warmte die wordt opgewekt goed verdeeld kan worden. Pannen van meerdere lagen materiaal, de zogenaamde ‘tri-ply’ pannen of pannen met een sandwich-bodem, zijn zeer geschikt voor koken op inductie doordat zij de warmte goed geleiden over de gehele pan en omdat ze bijna altijd gemaakt zijn van lagen metaal die magnetiseerbaar zijn en zo zijn opgebouwd dat een optimale warmtegeleiding wordt bereikt. Inductie pannen dus.

Hoe kan je inductiepannen herkennen

Je kunt inductie pannen herkennen aan een speciaal symbool of logo (zoals hieronder afgebeeld), dit inductie teken vind je op de onderkant van de pan of op de verpakking, maar niet altijd: bij oudere pannen staat dit er vaak niet op, maar dat betekent niet dat ze niet geschikt zijn voor gebruik op inductie. Ook is het eenvoudig om het materiaal van de (oude) pannen te testen of het gebruikt kan worden voor koken op inductie. Naast pannen met een bodem van meerdere lagen metaal zijn bijvoorbeeld gietijzeren pannen ook zeer geschikt voor koken op inductie, gietijzeren pannen hebben altijd dikke bodems en wanden, vandaar ook het gewicht: gietijzeren pannen zijn zwaar, gaan lang mee (veel oudere pannen zijn gemaakt van gietijzer) en zeer geschikt voor gebruik op inductie. Bij de keuze voor inductie pannen let je dus op het materiaal van de bodem (magnetiseerbaar metaal), de dikte van de bodem (hoe dikker – hoe beter) en op een vermelding van de fabrikant: inductie teken = geschikt voor inductie (zie de afbeelding hieronder).

Tegenwoordig is het zo dat de meeste pannen werken op inductie, je wilt echter niet dat je pannen alleen warmte opwekken op de inductiekookplaat, je wilt vooral dat de opgewekte warmte goed wordt verdeeld over de gehele pan (inductie pannen die goed werken), en daarom kies je voor inductie pannen van goede kwaliteit.

Symbool voor inductie

Hoe kan je weten of je (oude) pannen geschikt zijn om te koken op inductie?

Om te weten of de pannen die je al hebt geschikt zijn voor inductie gebruik je een magneet: blijft deze aan de onderkant van de pan kleven dan is de pan geschikt voor inductie. Gebruik hiervoor wel een sterke magneet. Houd er rekening mee dat een pan waar weinig magnetiseerbaar metaal in verwerkt is vrijwel geen reactie zal geven met een kleine magneet, maar wel warm zou kunnen worden op inductie omdat dit een veel groter en sterker magnetisch veld is. Blijft de magneet dus aan de bodem van de pan kleven, dan weet je zeker dat hij magnetiseerbaar is en dus werkt op inductie. Blijft de magneet niet kleven dan zou het kunnen dat de pan werkt op inductie, maar dit zal niet de beste resultaten geven bij het koken, toch: er zal niet optimaal warmte worden opgewekt omdat er weinig ijzer in de pan verwerkt is. Vaak zijn dit pannen gemaakt van aluminium, teflon of koper. Het spiraal symbool op de pan (inductie teken) geeft natuurlijk uitsluitsel. Uiteraard mag de pan liever niet te veel vervormd zijn (dit zorgt voor een lager rendement en instabiliteit op de kookplaat) en geldt nog steeds: hoe dikker de bodem, hoe beter de pan kookt op een inductie kookplaat. Bekijk hier onze beste inductie pannen van het moment.