Inductie kookplaat aansluiten en hoe werkt een inductie kookplaat?

7 minuten lezen
aansluiten van een inductie kookplaat

Tegenwoordig is het erg populair om een inductiekookplaat te installeren in je keuken. De voordelen van een inductiekookplaat zijn de korte kooktijd en dat de temperatuur tot in de perfectie kan worden geregeld. Inductie koken is hierdoor een veilige manier van koken voor jong en oud. Verzorgingsinstellingen en woningbouwbedrijven raden het gebruik van een inductiekookplaat dan ook sterk aan. Hoe werkt een inductiekookplaat en wat heb je nodig om er een aan te sluiten?

Een inductiekookplaat bestaat uit elektrische spoelen, waardoor er een magnetisch veld ontstaat. Vervolgens vormt er een wervelstroom door de bodem van de pan, die door de weerstand omgezet wordt in warmte. Door dit magnetisch veld wordt alleen de pan verwarmd, terwijl de kookplaat zelf relatief koel blijft. Hierdoor kun je je niet verbranden aan de kookplaat en is het gebruik van inductie een zeer vellige manier van koken.

Installeer de kookplaat nooit zelf

Laat een inductiekookplaat altijd installeren door een vakman. Dit geldt ook voor aanpassingen aan groepenkasten, installatie van wandcontactdozen (stopcontacten) en andere aanpassingen. Een gebrekkig aangelegde elektrische-installatie is levensgevaarlijk. Bovendien vervalt het recht op garantie als je de kookplaat verkeerd aansluit.

Waar wordt een inductiekookplaat geplaatst?

Een inbouwkookplaat wordt altijd geplaatst in een aanrechtblad. Er wordt daarom rekening gehouden met de beschikbare werkruimte. Het is prettig als je naast de kookplaat ongeveer 20 cm ruimte is naast de plaatrand. De nismaat, het gat in het aanrechtblad, is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat. Het aanrechtblad moet ook dik genoeg zijn voor het gewicht van de kookplaat. Er moet ook altijd voldoende ruimte vrij zijn tussen de kookplaat en aangrenzend meubilair. De minimale dikte en afstanden tot keukenkastjes en andere apparatuur staan in de specificaties en de installatiehandleiding. Die wordt meegeleverd door de fabrikant bij een nieuwe kookplaat en die ook vinden te vinden is op de website van de fabrikant.

Hoe wordt een inductiekookplaat aangesloten?

Een elektrisch fornuis heeft een hoog vermogen en wordt aangesloten op een aparte (kook)groep. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een ‘normale’ groep (1 fase). Bij hogere aansluitwaarden heb je een aansluiting met 2 of 3 fasen nodig. Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet deze worden geplaatst door een installateur. Inductiekookplaten worden meestal geleverd zonder stekker en snoer.

Heb je de juiste aansluiting voor een elektrische kookplaat?

Om te bepalen of je de juiste aansluiting hebt voor een keramische kookplaat of inductie kookplaat, kijk je eerst naar de stopcontacten in jouw keuken. Er zijn 2 soorten stopcontacten:

  • 2-polige Schuko-/Gardy stopcontacten (2 openingen)
  • 5-polige Perilex stopcontacten (5 openingen)

Zit er een 5-polig perilex stopcontact in jouw keuken? Ga dan verder naar stap 2. Heb je enkel 2-polige stopcontacten? Ga dan verder naar stap 5.

Wat als je geen of niet het juiste stopcontact in je keuken hebt?

Een nieuwe leiding aanleggen, plaatsen van een wandcontactdoos (stopcontact) en een extra (kook)groep installeren in de meterkast kost gemiddeld zo’n € 600. Het capaciteitstarief, een vast tarief in de stroomrekening dat je voor een drievoudige aansluiting van 25 Ampère (A) betaalt is gelijk aan dat voor eenmaal 25 A of eenmaal 35 A. Je gaat dus meestal niet meer betalen aan de netbeheerder. Zie hiervoor uitleg bij energierekening.

Meet het aantal fasen met een elektrische multimeter

Zit er een Perilex stopcontact in jouw keuken? Dan moet je weten hoeveel fasen stroom hij levert. Het bepalen van het aantal fasen is het gemakkelijkste met een multimeter. Hoe je dat doet, lees je in het volgende artikel. Hierna sla je stap 3 en 4 over. Heb je geen multimeter? Geen probleem. Dan gaan we het aantal fasen bepalen aan de hand van jouw meterkast. Hoe je dat doet lees je in stap 3 en 4.

Kijk of in je meterkast een fornuisgroep zit

Voor het bepalen van het aantal fasen aan de hand van de meterkast, zoek je in de meterkast naar een fornuisgroep. Een fornuisgroep is 1 groep die bestaat uit 2 gekoppelde groepen. Ter verduidelijking: het zijn 2 blokjes die aan elkaar vastzitten en samen 1 hendel hebben. Kijk in je meterkast. Zie je een fornuisgroep? Dan levert het Perilex stopcontact 2-fasen stroom. Kies een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen. Als je geen fornuisgroep hebt, ga je verder naar stap 4.

Kijk of je in je meterkast krachtstroom is

Als je geen fornuisgroep hebt, maar er wel een Perilex stopcontact in je keuken zit, heb je krachtstroom. Je herkent krachtstroom aan een grote kookgroep die bestaat uit 4 gekoppelde groepen. De kookgroep heeft 1 gezamenlijke hendel. Kijk in je meterkast. Heb jij een grote kookgroep die lijkt te bestaan uit 4 groepen, maar met 1 lange hendel? Dan heb je krachtstroom. Je kunt zowel een 2- als 3-fasen elektrische kookplaat aanschaffen.

Perilex aansluiten

De meeste elektrische kookplaat maken gebruik van een 2 of 3 fasen. Deze kookplaten werken door de hoge aansluitwaarde niet met een normale stekker, maar maken gebruik van een Perilex stekker. Deze moet je altijd los erbij kopen. De stekker is niet aan de kookplaat aangesloten, omdat de bedrading van elk stopcontact anders is. Heb je geen ervaring op het gebied van werken met elektra? Laat dit dan door een erkend elektricien doen.

Aansluiten in de meterkast

Voor een 2 of 3 fasen kookplaat heb je niet alleen een ander stopcontact nodig. Ook je meterkast moet hiervoor geschikt zijn. Heb je niet de juiste aansluiting? Bel dan een elektricien om jouw meterkast geschikt te maken voor een 2 of 3 fasen kookplaat. De kosten hiervan zijn afhankelijk van jouw situatie. Laat tegelijkertijd ook je stopcontact ombouwen naar een Perilex aansluiting.