Inductie koken of Elektrisch Koken: Alles wat je moet weten

8 minuten lezen
elektrisch koken of inductie koken

Overweeg je ook om over te stappen op inductie? Elektrisch koken op een inductiekookplaat is veel veiliger en sneller in vergelijking met koken op gas.

In dit artikel kijken leggen we uit wat een inductieplaat is, waarom je zou moeten overschakelen, wat de voor- en de nadelen zijn, tips om te reinigen, welke aansluitingen je nodig hebt en waar je op moet letten als je overweegt een aankoop te doen.

Hoe werkt een inductiekookplaat precies?

Bij inductiekookplaat wordt de pan verhit door middel van magnetische spoelen. De inductiekookplaat wordt hierbij niet direct verhit, maar de warmte wordt opgewekt in de inductiekookplaat zelf door de magnetische werking die plaats vindt in de bodem van de pan. Door het hoge rendement van de inductiekookplaat is de opwarmtijd ongeveer de helft van die bij een standaard kookplaat.

Omdat de inductiekookplaat alleen warm wordt door de warmteterugkoppeling van de pan is een inductiekookplaat het meest koele en veilige kooksysteem. Dit maakt inductiekookplaat veilig en maakt het reinigen zeer eenvoudig. Inbranden zoals bij een keramische kookplaat kan daardoor ook niet Nog een veiligheidsaspect van een inductiekookplaat is dat de kookzone alleen werkt als er een pan van het juiste ferromagnetische materiaal op de inductiekookplaat staat. Andere voorwerpen die op de inductiekookplaat terecht komen zoals bestek, glas, porselein, je hand of een natte doek laten de inductiekookplaat niet aanslaan.

Waarom zou je overschakelen op een inductiekookplaat?

Overschakelen van koken op gas naar elektrisch koken op inductie is vooral veiliger dan koken op gas. Er is een minimaal brandrisico, je kunt de kookplaat niet per ongeluk aan laten staan want alle inductiekookplaten gaan automatisch uit als er geen pannen op staan. Kortom: je kunt zonder zorgen koken.

Naast veiliger is een inductiekookplaat ook makkelijker schoon te maken. Je moet geen gasbrander demonteren om vet te kunnen wegpoetsen. Een inductiekookplaat is ook makkelijker te bedienen en energiezuiniger. Bovendien komt koken op gas steeds minder vaak voor en kan inductie bijna overal worden geïnstalleerd. Waarom zou je dus nog wachten?

De voor- en nadelen van een inductiekookplaat

Voordelen inductie kookplaatNadelen inductie kookplaat
Veilig, want gaat vanzelf uit als er geen pannen op staan en er kan geen gas vrijkomenZuinig, alleen de pan wordt verwarmdSnel warm en snel weer afgekoeldMakkelijk schoon te makenEr moet vaak een aansluiting zijn die hoog vermogen kan leverenPannen die op gas zijn gebruikt, kunt u niet gebruiken op inductie

Tips om een inductiekookplaat te reinigen

Inductiekookplaten zijn vaak moeilijk streeploos te reinigen. Er blijft vaak een waas achter op het glas van de kookplaat. Door de volgende schoonmaaktips te volgen, blijft de inductiekookplaat er altijd perfect onderhouden uitzien. Daarom is het erg belangrijk dat je zeker geen schoonmaakproducten gebruikt met schuurmiddelen of citroen-bestanddelen.

  • Reiniging bij lichte vervuiling
    Voor het normale onderhoud is een afwassopje voldoende. Daarna nazemen met een microvezelzeem. Het makkelijkste is om dit direct na het koken te doen, voor het vuil indroogt.
  • Reiniging bij zwaardere vervuiling
    Een inductiekookplaat met hardnekkige vlekken, schoonmaken met een onderhoudsmiddel zoals Vitroclen. Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een microvezelzeem.

Wat heb je nodig om een inductiekookplaat te kunnen aansluiten?

In elke Nederlandse of Belgische woning kan een inductieplaat worden aangesloten! Let wel op de volgende punten. Een inductie fornuis vergt veel vermogen. Daarom is het aan te raden om er een aparte stroomgroep voor te voorzien of om hem op twee groepen aan te sluiten. Vaak hebben inductie kookplaten een speciale stekker (5-polige perilex stekker) nodig om aangesloten te worden. Die wordt alleen vaak niet meegeleverd. Let daar dus goed op! Is zo een uitgebreide aansluiting niet mogelijk in je keuken? Geen probleem. Er zijn ook zogenaamde fase 1 inductieplaten, die makkelijk met een gewone stekker kunnen worden aangesloten.

Welke pannen werken op een inductiekookplaat?

Als je van gas overstapt op elektrisch koken en je kiest voor inductie, dan is de kans groot dat je je oude pannenset moet vervangen. Pannen die op gas zijn gebruikt, zijn namelijk vaak licht vervormd door het vuur waardoor ze geen goed contact maken met de kookplaat en de pannen niet goed warm worden.

Er is een simpel testje van de Consumentenbond dat je kunt doen om te testen of je pannen beschadigd zijn aan de onderkant: je zet de pan op een krant en verschuift de pan. Als de krant heel blijft kun je ze zonder problemen gebruiken. Scheurt de krant dan is de pan niet meer geschikt voor inductie.

Geschikte pannen kun je herkennen aan de vermelding ‘geschikt voor inductie.’ Het symbool dat erbij hoort is een spiraal. De juiste pannen hebben een dikke vlakke bodem – dunne bodems kunnen namelijk kromtrekken.

Waar moet je op letten als je een kookplaat aankoopt?

Verschillen

De grootste verschillen zitten in de grootte van de kookzones, het aantal kookzones, hoe de hittezone zich aanpast aan het formaat van de pan en extra functionaliteiten zoals de antiaanbaksensor van de Siemens inductieplaat of de overkooksensor die IKEA aanbiedt.

Testen

Als je een inductie kookplaat aan wilt schaffen, ga dan eens naar een keukenzaak en test er een paar uit. Tip van de consumentenbond: neem een van je eigen pannen mee om te testen.

Luxe functies?

Overweeg je de aanschaf van een kookplaat met luxe functies? Laat de verkoper die dan vooral demonstreren. Wil hij dat niet? Dan werkt die functionaliteit misschien toch niet zo goed. Wees in elk geval niet bang om goed te testen en kritische vragen te stellen.

Online bestellen

Uiteraard kunt je ook een inductie kookplaat online bestellen. Bij bol.com en andere online winkels kun je veilig inductie kookplaten en toebehoren kopen. Bestellen doe je door op een van de vele keuze kookplaten te klikken. Op de meeste websites wijst de rest zichzelf. Je kookplaat wordt vaak al de volgende dag bezorgd. Niet tevreden? Ook retourneren is eenvoudig te regelen als je online koopt.