Koken op inductie: wat voor pannen? Kan het op oude pannen? + meer

8 minuten lezen
kun je op oude pannen op een inductie kookplaat?

Koken op inductie heeft vele voordelen: het werkt goed en snel, het is energiezuinig en de kookplaat is gemakkelijk schoon te maken. Koken op inductie heeft helaas voor sommigen ook een nadeel. Als je op inductie wilt koken, heb je speciale pannen nodig die voor koken op inductie geschikt zijn. Waarom is dit? Welke potten en pannen heb je nodig en welke materialen zijn geschikt?

Waarom zijn speciale pannen nodig?

Bij deze vorm van koken wordt warmte gegenereerd door inductieverwarming. De pitten zijn eigenlijk elektromagneten die een sterk magnetisch veld genereren. Dit veroorzaakt elektrische stromen in de bodem van de pan, zonder gevaar voor elektrocutie voor de kok. Deze stromen zorgen ervoor dat de bodem van de pan heet wordt. Dit gaat erg snel, veel sneller dan bijvoorbeeld elektrisch koken.

Het enige nadeel is dat je een panbodem nodig hebt die voorzien is van het magnetische veld dat de inductiepitten opwekken. Hoe weet je of dat het geval is? Bekijk eerst even of het speciale symbool van inductie (een symbool van een elektrische spoel) op de bodem staan. Indien dat teken ontbreekt, kun je via een heel simpel testje alsnog ontdekken of je panbodem geschikt is: houd er een magneet tegenaan. Als die blijft plakken, kun je ermee op inductie koken. Materialen waar een magneet aan blijft plakken zijn onder meer ijzer, gietijzer en staal. Koper, aluminium en aardewerk of glas zijn echter niet of nauwelijks magnetiseerbaar, en die werken dus ook niet op dit type kookplaten.

Kan ik mijn oude potten en pannen blijven gebruiken?

Als je je pannen al op een gasfornuis hebt gebruikt, zijn ze meestal niet meer geschikt voor inductie omdat verwarming met gas ervoor zorgt dat de bodem van de pot of pan bol komt te staan. Een inductiekookplaat heeft een vlakke pan bodem nodig dus meestal zijn je geliefde potten en pannen voor de vuilbak bestemd.

Welke materialen zijn geschikt om te koken op inductie?

Algemeen wordt aangenomen dat je niet kunt koken met aluminium en koper op inductie. Het tegendeel is waar: je hebt enkel een element van ijzer, gietijzer of staal in de bodem nodig. Een gietijzeren pan met een aluminium coating werkt ook goed. Inductiekookplaten hoeven geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlak te hebben. Het werkt net zo goed met een coating van bijvoorbeeld Tefal of keramiek. Er zit namelijk vaak wat koper of aluminium in de bodem waardoor de warmte beter doorheen de pan wordt verdeeld.

De bodem van de pan moet een bepaalde dikte hebben. Daarom raden veel fabrikanten van inductiekookgerei een dikte van minimaal 2,25 millimeter aan. De bodem van de kookpot of pan moet, zoals hierboven aangegeven, ook volledig vlak zijn. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en dat bodem van de pan stabiel staat op de vlakke kookplaat. Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de diameter van de bodem van de pan en de diameter van de kookzone van de kookplaat.

Wat is het assortiment van inductiepannen?

Er zijn veel panelen die geschikt zijn voor inductiekookplaten. Meer nog, bijna alle potten en pannen die tegenwoordig worden gemaakt, zijn geschikt voor inductie. Uiteraard zul je merken dat het aanbod erg groot is; Braadpannen, (snel)kookpannen, hapjespannen en grillpannen, groot en klein, met en zonder antiaanbaklaag, wel en niet vaatwasser bestendig, van alle bekende merken, in alle kleuren van de regenboog en in elke prijsklasse. Een aantal specifieke pannen willen we je niet onthouden en kan je in de volgende paragrafen lezen.

Hoe kan je wokken op inductie?

Dat lijkt ver gezocht, maar dat is het toch niet! Met de meeste inductiekookplaten kun je, in een powerboost stand, bijna het vermogen halen van een goede gaswokbrander. Dit geeft misschien niet het gevoel van wokken op een gasbrander, maar heeft wel hetzelfde effect. Hiervoor heb je wel een inductie wokpan nodig die deze taak aan kan. Met een vlakke bodem natuurlijk!.

Kan je grillen op een inductie tepanyaki of -grillpan?

Als je zo verstandig bent om een inductie kookplaat aan te schaffen, dan zijn dit must haves. Want een tepanyaki of een inductie bakplaat breiden uw kookarsenaal aanzienlijk uit. Gezellig je vlees, vis en groenten grillen, met van die fraaie grilstrepen als resultaat.

Een snelkookpan die werkt op inductie

Een onderschat gereedschap in de keuken. Het principe is simpel. De snelkookpan verhoogt het kookpunt en de stoomdruk zorgt ervoor dat het eten sneller kookt. Daarnaast is de snelkookpan energie efficiënter en zorgt voor meer smaak voor je eten. Je bent niet beperkt tot enkel aardappelen en groenten. Met een inductie snelkookpan kan je zelfs pulled pork of een mooie curry maken.

De stoompan is onmisbaar

Stoompannen zijn in! Stomen staat synoniem voor gezonder en lekkerder eten. Van gestoomde groenten is aangetoond dat ze tot 60% meer vitamines en mineralen vasthouden. Bovendien is de smaak veel beter! Nu lijkt een stoomoven de ultieme oplossing, maar een goede stoompan doet hetzelfde, maar dan voor veel minder geld. Een beetje stoomoven kost al gauw € 1500,00 terwijl een goede stoompan al verkocht wordt voor maar € 275,00.

Inductie adapter

Maar als dat toch niet genoeg is, kun je altijd nog een zogeheten inductie-adapter kopen. Dat is een platte metalen schijf met een steel eraan, die je tussen de niet-inductiepan en je kookplaat plaatst. De adapterplaat wordt warm, en dat wordt doorgegeven aan de pan. Dat werkt natuurlijk wel iets minder plezierig dan met een speciale pan voor inductie, maar het kost maximaal enkele tientjes en bovendien kun je er dan ook echt iedere pannensoort op zetten.

Wat zijn de prijzen van inductiepannen?

Pannen voor inductie zijn niet speciaal duurder of goedkoper. Prijzen variëren van € 10,00 tot vele honderden euro’s. Net zoals bij andere pannentypes dus. Een gemiddeld goede inductie pan koopt u bij Berghoff, of AMT. Uiteraard hebben we voor de liefhebbers de fraaie pannen en potten van LeCrueset of van Demeyere. Hiervoor moet u natuurlijk wat diepere zakken hebben.