5 beste inductie kookplaten met afzuiging van 2021

17 minuten lezen
inductie kookplaat met afuizing: de beste van 2021

Kookplaten met afzuiging zijn dé trend van 2021. Als je kiest voor een inductie kookplaat met geïntegreerde afzuiging, heb je geen aparte afzuigkap meer nodig. Zo houd je de inrichting van jouw keuken strak en modern. Een dergelijke afzuiging wordt bij inductie kookplaten ook wel een werkbladafzuiging genoemd. Vervelende geurtjes en stoom worden tijdens het koken direct afgevoerd.

Ze worden daardoor nauwelijks verspreid door de ruimte. Naast het feit dat je met een kookplaat met afzuiging geen last meer hebt van etensgeuren, blijft de omgevingslucht een stuk schoner en gezonder. Waar moet je op letten als je een inductie kookplaat met afzuiging wilt aanschaffen? En wat zijn de 5 beste kookplaten en merken op de markt?

Top 5 kookplaten met afzuiging

1. Bosch PVS851F21E

Deze inductie kookplaat van Bosch heeft een ingebouwde afzuiging. Deze bevindt zich in het midden van de kookzones. De afzuiging van deze kookplaat is voorzien van een Climate Control en een Clean Air sensor. De afzuiging kun je met de hand bedienen in 10 snelheden, maar je kunt de afzuiging ook automatisch laten regelen. Het luchtinlaatrooster is vervaardigd uit gietijzer en bevat een 12-laags vetfilter. Dat garandeert een geurreductie van maar liefst 85%. Je kunt gebruik maken van 4 kookzones die je kunt combineren.

Handig als je een grote zone nodig hebt voor langwerpige of brede pannen. De zones zijn voorzien. van panherkenning, een quick- en restart-functie, timer, restwarmte indicator en een powerboost functie. Voor extra veiligheid tijdens het koken kun je ook gebruik maken van diverse veiligheidsvoorzieningen zoals een vergrendeling voor het one touch bedieningspaneel. Deze kookplaat met afzuiging sluit je aan middels een 2-fasen stekker.

2. Ikea FÖRDELAKTIG

Deze Ikea inductie kookplaat met afzuiging overtuigd door zijn strakke design en gebruiksgemak. De afzuiging bevindt zich in het midden van deze langwerpige inductie kookplaat. De afzuiging is met een geluidsniveau van maximaal 66 db op de hoogste stand stil in gebruik. Deze inductie kookplaat heeft 4 kookzones die je allemaal apart kunt schakelen. Deze functie gebruik je bij grote of langwerpige pannen. De afzuiging gaat harder werken naarmate de temperatuur van de zones hoger wordt gezet.

Zo worden etensgeuren dus altijd efficiënt en snel afgevoerd. De zones van deze inductie kookplaat met afzuiging hebben ook een powerboost functie. Bijvoorbeeld voor het snel aan de kook brengen van water. De geïntegreerde afzuiging heeft een afzuigcapaciteit van 380 m3 per uur. Daarmee houdt je de lucht in jouw woning dus altijd schoon en fris. Deze Ikea kookplaat met ingebouwde werkbladafzuiging is 83 cm breed en 52 cm diep.

3. Smeg HOBD482D

Deze inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging is niet alleen prachtig om te zien, maar voorziet je ook nog eens van allerlei handige functies. De afzuiging bevindt zich in het midden van de kookzones. De afzuiging heeft 8 snelheden en een intensieve stand. Daarmee kun je stoom of rook nog sneller laten afzuigen. De ingebouwde vetfilter heeft een frame van roestvrij staal. De afzuiging heeft tevens een handige indicator waarmee je precies kunt zien wanneer je het filter moet vervangen.

De 4 inductie kookzones zijn allemaal voorzien van een ingebouwde boostfunctie. Je kunt gebruik maken van 11 kookstanden, een warmhoudfunctie en een timer. Daarnaast heeft deze inductie kookplaat met afzuiging ook een resttijdindicatie, een pauze optie en een optie waarmee je zones kunt combineren. Bijvoorbeeld als je wilt koken in een grote pan. De kookplaat heeft tevens een panherkenning en schakelt automatisch uit als de pan van de zone wordt gehaald. 

4. Etna AKI586ZT

Deze Etna inductie kookplaat heeft een geïntegreerde afzuiging die zich tussen de 4 kookzones bevindt. De afzuiging heeft een enorme capaciteit van maar liefst 658 m3 per uur. Je kunt de afzuiger gebruiken in 4 standen. 2 van de 4 kookzones zijn koppelbaar. Zo kun je dus eenvoudig koken in een grotere pan of braadpan. Doordat de kookplaat is voorzien van Virtual Pan Support, plaats je de pan of koekenpan altijd op de juiste plaats.

De warmte wordt zo optimaal verdeeld. Je kunt deze inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging van Etna eenvoudig bedienen via de one touch toetsen. Je sluit deze prachtige kookplaat met een breedte van 81 cm en een diepte van 50 cm eenvoudig aan middels een 2-fasen stekker. De kookplaat heeft een modern en strak design waardoor deze naadloos aansluit bij de inrichting van jouw keuken of keukeneiland.

5. Bora Kookplaat met Afzuiging

Deze kookplaat van Bora heeft een ingebouwde kookveldafzuiging. Dat betekent dat je geen extra afzuiging of afzuigkap meer nodig hebt. De afzuiging is zeer stil in gebruik en is eenvoudig te reinigen. De losse onderdelen zijn makkelijk los te koppelen en zijn vaatwasserbestendiger. Het ingebouwde vetfilter van roestvrij staal vangt kookvet in de vrijkomende dampen efficiënt op. De ronde afzuiging bevindt zich op een handige plaats midden op het kookveld.

Deze inductie kookplaat is voorzien van 4 kookzones welke eenvoudig te bedienen zijn via de centrale one touch toetsen. De zones zijn groot genoeg voor pannen met een diameter van 24 cm. De zones zijn voorzien van een kinderbeveiliging. Ook kun je gebruik maken van de automatische aankookfunctie. De zones schakelen na een bepaalde tijd automatisch terug naar een lagere stand. Koken wordt op deze manier nog makkelijker.

Koopgids: waar moet je op letten bij het kopen van een kookplaat met afzuiging

Als je op zoek bent naar de beste kookplaat met afzuiging, dan wil je natuurlijk wel weten waar je op moet letten bij de aanschaf. Je wilt natuurlijk wel dat de kookplaat aan jouw eisen voldoet. Bij de aankoop van een inductie kookplaat met werkbladafzuiging, is het belangrijk om op het geluidsniveau te letten. Met name op het geluid dat de afzuiging produceert als deze in de hoogste stand wordt gebruikt. Je wilt je tijdens het koken natuurlijk nog wel verstaanbaar kunnen maken. Ook de afzuigcapaciteit is belangrijk, alsmede de standen. Bij de aanschaf van een inductie kookplaat met afzuiging let je ook op het materiaal van de vetfilter én het aantal zones van de kookplaat zelf.

Geluidsniveau

In jouw zoektocht naar de beste kookplaat met ingebouwde afzuiging, let je ook op het geluid dat de afzuiging produceert. Traditionele afzuigkappen kunnen behoorlijk veel lawaai maken. Daardoor kun jij je niet of nauwelijks verstaanbaar maken als je de afzuigkap in de hoogste stand gebruikt. Een ingebouwde afzuiging is een stuk stiller in gebruik. Toch kan het geluidsniveau per merk en uitvoering behoorlijk verschillen.

De inductie kookplaten uit onze top 5 zijn getest op hun geluidsniveau. Als je ze gebruikt in de hoogste stand, komt deze niet boven de 66 decibel. Daardoor blijf je goed verstaanbaar en kun je ook tijdens het koken deelnemen aan een gesprek.  Bijvoorbeeld tijdens een etentje met vrienden of met het gezin. Het geluidsniveau van een kookplaat met afzuiging is dus zeker iets om op te letten tijdens de aanschaf.

Afzuigcapaciteit

Ook heel belangrijk om te weten is de afzuigcapaciteit van de afzuiger. Deze stem je eenvoudig af op de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een kleine dichte keuken, dan kun kiezen voor een inductie kookplaat met werkbladafzuiging met een een gemiddelde capaciteit. Heb je een open keuken of is de ruimte die je beschikbaar hebt groter? Kies dan voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging die krachtiger is.

Vaak hebben deze apparaten een afzuigcapaciteit van 600 m3 per uur of zelfs hoger. Zo weet je zeker dat de leefomgeving schoon en fris blijft. Ook als je gemarineerd vlees of andere geurige gerechten wilt bereiden. Als je op zoek bent naar de beste kookplaat met afzuiging, moet je zeker aandacht besteden aan de afzuigcapaciteit.

Materiaal vetfilter

Een inductie kookplaat met afzuiging is voorzien van een ingebouwde vetfilter. Deze filter haalt het vet dat vrijkomt tijdens het koken uit de lucht. vet en vuildeeltjes komen daardoor niet in de ruimte terecht waardoor je jouw keuken een stuk schoner en hygiënischer houdt. Een vetfilter bestaat uit een aantal lagen en  kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Voorbeelden daarvan zijn aluminium of roestvrij staal.

Deze materialen hebben duurzame eigenschappen en blijven hun oorspronkelijke  uitstraling behouden. Je krijgt daardoor dus niet te maken met vergeling of verkleuring, zoals dit bij kunststof vetfilters wel het geval is. Daarnaast kun je een vetfilter van aluminium of rvs heel eenvoudig schoonhouden. De onderdelen zijn namelijk vaatwasserbestendig.

Aantal standen afzuiging

Een kookplaat met een ingebouwde afzuiging kent verschillende standen. Dit kunnen er 4-6 zijn, maar je kunt ook kiezen voor 9 of zelfs meer standen. Daarnaast bestaan er inductie kookplaten met een afzuiger die de stand automatisch aanpassen aan de temperatuur van de zone. Daar hoef je dus helemaal niets aan te doen. Zodra de zone in de hoogste stand wordt gebruikt, verandert de afzuigcapaciteit automatisch mee.

Als je een kookplaat met afzuiging wilt aanschaffen, is het ook verstandig om te letten op een boostfunctie. Daarmee worden kookluchten of rook nog sneller en krachtiger afgezogen. Met deze functie laat je nare kookgeuren nog sneller uit de ruimte van de keuken of de leefomgeving verdwijnen. Heb je een afgesloten keuken of is de kookruimte wat kleiner? Dan kun je ook prima kiezen voor een inductie kookplaat met wat minder afzuig standen.

Zones van de kookplaat

Een kookplaat met afzuiging koop je natuurlijk niet alleen omdat je geen gebruik meer wilt maken van een aparte afzuigkap. Je wilt er immers ook comfortabel en makkelijk mee kunnen koken. Daarom is het ook verstandig om bij de aanschaf te letten op het aantal kookzones en de functies waar je gebruik van kunt maken. Vaak zijn inductie kookplaten standaard uitgerust met 4 kookzones.

Sommigen kun je zelfs combineren voor het creëren van een groter kookoppervlak. Bijvoorbeeld voor grote pannen. De zones zijn voorzien van handige functies. Voorbeelden daarvan zijn een automatische aan- en uitschakeling en panherkenning. Kies de functies die voor jou belangrijk zijn of tegemoet komen aan jouw wensen in de keuken. Zo kies je altijd een inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging die bij je past.

Beste kookplaat met afzuiging merken op de markt

Natuurlijk kies je voor een sterk en bewezen merk als je graag een inductie kookplaat met ingebouwde afzuiging wilt aanschaffen. Maar wat zijn dan de beste merken op de markt? En belangrijker nog, welk merk komt het meest tegemoet aan jouw persoonlijke wensen?

  • Bora: als je kiest voor kwaliteit en design, dan kies je voor het merk Bora. De ontwerpen overtuigen door gebruiksgemak, maar hebben ook een tijdloze uitstraling. Daarnaast zijn de kookplaten met afzuiging van Bora leverbaar in verschillende afmetingen. Aangepast op de ruimte die jij beschikbaar hebt in de keuken. 
  • Bosch: op het gebied van keukenapparatuur zoals inductie kookplaten en ovens, is Bosch de absolute nummer één. Kookplaten met automatische afzuiging van Bosch hebben een lange levensduur en zijn voorzien van de functies die jij nodig hebt in de keuken. 
  • Smeg: het merk Smeg kennen we al van koelkasten en andere hoogwaardige keukenapparatuur. Ook op het gebied van kookplaten met afzuiging laat het merk Smeg zien betrouwbaar, modern én innovatief te zijn. Met het prachtige design van Smeg kookplaten met ingebouwde afzuiging, til je jouw kookkunsten naar een hoger niveau.
  • Etna: Etna is een bekend en betrouwbaar merk. Zeker op het gebied van keukenapparatuur zoals inductie kookplaten met geïntegreerde afzuiging. De producten van Etna zijn innovatief en voorzien van een tijdloos ontwerp. Daardoor passen ze in vrijwel elke keuken.  

Inductie kookplaten met afzuiging trends in 2021

Koken op inductie is dé trend van 2021. Dat geldt ook voor kookplaten met afzuiging. Steeds vaker zien we keukens waarin een afzuigkap ontbreekt. Logisch, want deze kunnen de look en feel van jouw keuken behoorlijk verpesten. De trends voor 2021 concentreren zich vooral op innovaties, stijlvolle designs en gebruiksgemak. Dat zien we terug in de beste kookplaten met afzuiging op de markt. Je kunt gebruik maken van handige functies die jouw leefomgeving ook tijdens het koken schoon houden. Ook dat is voor het jaar 2021 een niet te missen trend op het gebied van inductie kookplaten met werkbladafzuiging.

Samenvattend

Samenvattend kunnen we stellen dat steeds meer merken kiezen voor het fabriceren en ontwerpen van inductie kookplaten met een ingebouwde afzuiging. En dat is fijn, want zo kun je jouw keuken stylen zoals jij dat wilt. Natuurlijk is een ingebouwde afzuiging ook heel makkelijk. Naast een automatische afzuiging kun je ook gebruik maken van allerlei andere handige functies. Voorbeelden zijn een boost functie waarmee de lucht snel en krachtig wordt gezuiverd van vieze geurtjes en schadelijke stoffen. Denk je na over het aanschaffen van een inductie kookplaat met afzuiging? Gebruik onze koopgids dan zeker als leidraad.