Inductie kookplaat: 5 beste inductie kookplaten van 2021

16 minuten lezen
beste inductie kookplaat van 2021

Met deze koopgids maak je eenvoudig een keuze uit de 5 beste inductie kookplaten van 2021. Koken op inductie biedt veel voordelen. In de eerste plaats omdat je een inductie kookplaat kunt inbouwen. Je hebt dus geen last meer van opstaande randjes. Het fornuis schoonhouden wordt daardoor een stuk eenvoudiger.

Deze kookplaten werken op elektriciteit in plaats van gas en zijn ook aanzienlijk zuiniger in gebruik. Daarnaast zijn deze kookplaten ook nog eens veiliger in gebruik omdat ze na gebruik snel afkoelen. Wil jij ook graag koken op inductie? In deze koopgids vertellen we je alles wat je moet weten over de beste inductie kookplaten van 2021.

Top 5 inductie kookplaten

1. Inventum IKI6010

Deze inductie kookplaat van Inventum kun je gebruiken in combinatie met een 2-polig stopcontact en is voorzien van 4 zones. deze zijn uitgerust met een zogenaamde panherkenning. Dat betekent dat de zone zichzelf uitschakelt zodra de pan van de zone wordt afgehaald. Daarnaast heeft elke inductiezone een booster en een timer. Eten bereiden gaat op deze manier nog sneller en eenvoudiger.

Daarnaast hoef je met de klok timer nooit meer bang te zijn dat er iets aanbrandt. Deze inbouw inductie kookplaat met 9 standen wordt geleverd met het benodigde installatiemateriaal en een aansluitkabel. De kookplaat heeft een afgeronde omlijsting en weegt 9,5 kilo. Deze inductie kookplaat van Inventum heeft een breedte van 56 cm en een diepte van 59 cm. De kookplaat is eenvoudig te bedienen middels tiptoetsen welke zijn voorzien van kinder- en oververhittingsbeveiliging.

2. Etna KIF670ZT

Deze inductie kookplaat van Etna is heel flexibel in gebruik. Je kunt de zones namelijk aan elkaar koppelen als je meer ruimte nodig hebt. Bijvoorbeeld als je wilt koken met een wokpan of vispan. Deze kookplaat met inductie is uitgerust met diverse handige functies. Zo kun je door gebruik te maken van de smeltfunctie in een handomdraai chocolade smelten of producten ontdooien op een veilige temperatuur. De kookzones zijn tevens voorzien van een pauze functie waarbij de laatst gebruikte instellingen blijven onthouden.

De inductiekookplaat kan gebruikt worden in combinatie met een 2-polig stopcontact en heeft maar liefst 10 verschillende kookstanden. De plaats heeft een inbouw afmeting van 56 cm breed en 49 cm diep. De kookplaats heeft 2 braadzones én 2 standaard zones welke ook nog eens te koppelen zijn. De bediening geschiedt middels tiptoetsen welke tevens zijn voorzien van diverse beveiligingen en indicatielampjes.

3. Siemens EU611BEB1E

Ook de inductie kookplaten van Siemens horen thuis in deze top 5. Deze kookplaat heeft 4 standaard zones en werkt via een gewoon stopcontact. Je hoeft dus geen extra voorzieningen te treffen. Elke zone is uitgerust met een boost. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het extra snel warm laten worden van pannen, of om water sneller aan de kook te kunnen brengen. Alle zones kunnen apart van elkaar aan- en uitgeschakeld worden, maar de kookplaat kun je met één tiptoets ook in zijn geheel uitschakelen.

Met de timerfunctie kun je ook rustig even weglopen tijdens de bereiding van een gerecht. De functie heeft een ingebouwd alarm. Deze inductie kookplaat van Siemens heeft een breedte van 56 cm en een diepte van 49 cm. Veilig koken met kinderen in de buurt? Dat kan dankzij de ingebouwde kinderbeveiliging. Dankzij het randloze design kun je deze inductie kookplaat heel eenvoudig schoonhouden.

4. AEG HK604200CB

Deze AEG inductie kookplaat heeft een ingebouwde en automatische beveiliging tegen overkoken. De 4 standaard zones schakelen uit zichzelf terug naar een lagere temperatuur zodra het water kookt. De kookplaats is te bedienen middels een overzichtelijk touchscreen, waarmee je tevens de boostfunctie kunt inschakelen. Eten kun je op deze manier nog sneller bereiden. Door de panherkenning gaat de zone automatisch uit als de pan van de plaat wordt genomen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van de restwarmte indicatie.

Zo bespaar je aanzienlijk op de verbruikskosten. Deze inductie kookplaat van AEG heeft maar liefst 9 kookstanden met verschillende temperaturen. De zones kunnen tevens worden vergrendeld. De kookplaat heeft een breedte van 65 cm en een diepte van 49 cm. De kookzones hebben een diameter die varieert van 14,5 cm tot en met 21 cm. Je hebt dus altijd een passend zone tot je beschikking, ook als je wilt koken in een wat grotere pan.

5. Bosch PUE645BF1E

Deze mooie inductiekookplaat van Bosch is een lust voor het oog. De plaat sluit je gewoon aan via het stopcontact met een normale stekker. Deze inductie kookplaat is voorzien van 4 zones welke afzonderlijk zijn voorzien van een boostfunctie. Dat is vooral handig voor het snel aan de kook brengen van water of sauzen. De zones zijn ook uitgerust met een timer en een alarm. Je kunt dus gerust even weglopen tijdens het koken. Als je de pan van de zone neemt, dan schakelt deze dankzij de panherkenning automatisch uit.

Dit verminderd de kans op oververhitting of vervelende ongelukken. Ook wordt de diameter van de pan herkent door de zones. Je kookt dus altijd op een zone die groot genoeg is voor de pan. Je kunt gebruik maken van maar liefst 17 kookstanden, een handige bediening met tiptoetsen en een kinderbeveiliging. Deze inductie kookplaat van Bosch heeft een breedte van 56 cm en een diepte van 49 cm.

Koopgids: waar moet je op letten bij het kopen van een inductie kookplaat

Inductie kookplaten hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen en kenmerken. Welke je kiest is vooral afhankelijk van jouw wensen en behoeften tijdens het koken. Als je zeker wilt zijn van een goede koop, dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van deze kookplaten. We hebben een aantal specificaties op een rij gezet.

Afmetingen van de inductie kookplaat

Bij de aankoop van inductie kookplaten is het natuurlijk in eerste instantie belangrijk om op de afmetingen te letten. Zo weet je namelijk zeker dat de kookplaat precies in jouw keukenblad past. Als je goed kijkt naar de specificaties van inductie kookplaten, dan valt het je op dat er twee soorten maten worden aangehouden. De inbouwmaten en de afmeting van de kookplaat zelf.

Als je kiest voor een kookplaat met 4 standaard zones, dan varieert de inbouw afmeting in de meeste gevallen van 56-56,2 cm. De diepte van een standaard inductie kookplaat komt op 49-50,2 cm. De fysieke afmetingen van inductie kookplaten is meestal iets groter. Bij standaard exemplaren is de breedte meestal 58 cm. De diepte ligt op 51 cm. Natuurlijk kan dit per merk enkele millimeters verschillen. Het is dus van belang om de beschikbare ruimte voor de kookplaat vooraf op te meten.

Aantal zones

Als je op zoek bent naar de beste inductie kookplaat van 2021, dan moet je ook letten op het aantal zones. Hoeveel zones je kiest is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de ruimte die je beschikbaar hebt, maar ook de gezinssamenstelling. Als je een groot gezin hebt, of vaak voor meerdere mensen kookt, dan ben je waarschijnlijk gebaat bij een inductie kookplaat met meer dan 4 zones.

Een kookplaat met 4 zones is vaak uitgerust met standaard en speciale branders. Bijvoorbeeld voor het laten sudderen van gerechten. Ook kunnen sommige zones gekoppeld worden. Met deze flexibele zones kun je dan eenvoudig eten bereiden in grotere pannen. Bijvoorbeeld in speciale wok pannen, koekenpannen of vispannen die geschikt zijn voor inductie kookplaten. Over het algemeen zijn inductiekookplaat met 4 zones het meest gebruikt en gekozen.

Boostfunctie en beveiliging

De beste inductie kookplaten van 2021 selecteer je natuurlijk ook op gebruiksgemak en veiligheid. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf te letten op diverse beveiligingsfuncties en boost functies. Als de zones zijn uitgerust met een booster, dan kun je water extra snel aan de kook brengen. Handig voor het bereiden van pasta of aardappels. Ook qua veiligheid moeten inductie kookplaten aan een aantal eisen kunnen voldoen.

Zo kun je kiezen voor kookplaten met een ingebouwde kinderbeveiliging. De kookstand kun je dan eenvoudig met één beweging vergrendelen. Sommige zones hebben zelfs een beveiliging tegen oververhitting. Het eten wat je bereidt brandt dan veel minder snel aan. Wil je dat de zones zichzelf uitschakelen zodra je de pan van de zone haalt? let bij de aankoop dan op een ingebouwde panherkenning én een veiligheidsuitschakeling.

Aantal kookstanden

Het aantal kookstanden vertelt wat over de verschillende temperaturen waarop je kunt koken. Het aantal standen is per inductie kookplaat verschillend. Dit kan variëren van 9 tot wel 18 standen. Als je een kookplaat kiest met een uitgebreid aantal kookstanden, dan kun je vaak gebruik maken van verschillende temperaturen. Voorbeelden daarvan zijn een smeltfunctie. Dat is bijvoorbeeld handig bij het smelten van chocolade.

De temperatuur wordt dan niet warmer dan 42 graden. Wil je naast koken, bakken en braden ook kunnen ontdooien? Let bij de aankoop dan op de aanwezigheid van een ontdooi- of smeltfunctie. Je kunt vlees of andere producten dan op een lage temperatuur laten ontdooien voordat je deze gaat bereiden. Ook een boostfunctie valt onder de kookstanden van een inductie kookplaat. Hiermee kun je water bijvoorbeeld nog sneller aan de kook brengen, maar ook vlees dichtschroeien op een hoge temperatuur.

Flexibele zones

In jouw zoektocht naar de beste inductie kookplaten van 2021, is het bij de aankoop ook belangrijk om te letten op de aanwezigheid van flexibele zones. Dat betekent dat je 2 van de 4 zones eenvoudig aan elkaar kunt koppelen. Nadat je dit hebt gedaan, heb je dus de beschikking over één grote zone. Dat is bijvoorbeeld heel praktisch als je tijdens het koken gebruikt wilt maken van een vispan of een braadslede.

Deze pannen zijn over het algemeen wat langer. De zone wordt na het koppelen gelijkmatig warm. Dat betekent dat je op een makkelijke manier kunt koken, ook als de pan wat groter is dan gebruikelijk. Niet elke inductie kookplaat is uitgerust met een flexibele zone. Als dit tot één van jouw wensen behoort, dan is het verstandig om hier bij de aankoop op te letten. Zo weet je namelijk zeker dat jouw kookkunsten helemaal tot zijn recht komen.

Beste inductie kookplaat merken op de markt

Als je nadenkt over de aanschaf van een inductie kookplaat, dan wil je natuurlijk wel kiezen voor de beste merken op de markt. Onze 5 beste inductie kookplaten zijn bijvoorbeeld van merken als Bosch Siemens, of Inventum. Maar waarom kies je juist voor deze merken?

  • Siemens: dit merk is al jarenlang een marktleider op het gebied van kwalitatief keukenapparatuur. Dat geldt ook voor keramische kookplaten. Een Siemens kookplaat overtuigd door zijn stijlvolle afwerking en gebruiksgemak.
  • Bosch: Bosch is een vooraanstaand merk als het gaat om degelijk witgoed- en keukenapparatuur. Een inductiekookplaat van Bosch kies je om de handige functies, de makkelijke bediening én de betrouwbaarheid.
  • Inventum: ben je op zoek naar een goede keramische kookplaat met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding? Dna kies je voor Inventum. Het merk is sterk in het ontwerpen van veilige en kwaliteitsvolle keukenapparatuur voor elk budget.
  • AEG: In deze top 5 van beste keramische kookplaten mag een merk als AEG zeker niet ontbreken. Het stijlvolle design én de hoge mate van veiligheid zijn slechts een aantal redenen waarom je zou kiezen voor een keramische kookplaat van AEG.
  • Etna: een keuken is niet compleet zonder apparatuur van Etna. Ook als het gaat om keramische kookplaten. Als je alleen genoegen neemt met het beste én je keuken wilt voorzien van een echte eyecatcher, kies je voor een kookplaat van Etna. 

Inductie kookplaten trends in 2021

Inductie kookplaten winnen steeds meer aan populariteit en dat is niet zo verwonderlijk. Voor 2021 worden vooral kookplaten met flexibele zones én een ingebouwde afzuiging de trend. Je hebt dus geen aparte afzuigkap meer nodig. Ook 5-pits inductie kookplaten winnen terrein. Bijvoorbeeld met een extra grote brander voor wok- of vispannen, maar ook voor het koken en grillen met aparte grillplaten op het fornuis. Voor 2021 blijven zowel kleine als grote keramische kookplaten super hip in elke keuken.

Samenvattend

Aan de hand van deze koopgids weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van inductie kookplaten. Door een keuze te maken uit onze top 5 beste kookplaten van 2021, kook je altijd op een kookplaat die voldoen aan jouw wensen. Bijvoorbeeld met een flexibele zone, een boostfunctie of een automatische panherkenning. Kies voor een inductie kookplaat van vooraanstaande merken zoals Siemens, AEG, Etna of Bosch en maak jouw droomkeuken compleet.